J. FIGEĽ: Rodinné firmy by mali platiť nižšie dane

23.04.2013 Bratislava

Bratislava  (TASR) - Opozičná strana KDH navrhuje vytvorenie legislatívnych podmienok pre rodinné podnikanie na Slovensku. Jej predstavitelia dnes predstavili návrh zákona o podpore rodinného podnikania, ktorý má určiť právny rámec pre rodinné podnikanie, ako aj súvisiace podporné nástroje. "Je to nový koncept pre Slovensko, ktorý je zabehnutý vo vyspelej Európe," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predseda strany Ján Figeľ.
Vytvorenie podmienok pre rodinné podnikanie má byť podľa neho odpoveďou na dlhodobo sa zhoršujúce podnikateľské prostredie, nárast daní, odvodov či poplatkov a celkovej administratívy v podnikaní. K podpore podnikateľov pritom dochádza len v prípade vybraných spoločností. "Slovensko potrebuje skutočné riešenia, a nie také, ktoré deformujú podnikateľské prostredie," podotkol Figeľ.
Podľa podpredsedu KDH Jána Hudackého zabezpečuje rodinné podnikanie dlhodobo udržateľné sociálno-ekonomické výhody. Zákon môže pritom prispieť aj k zníženiu nezamestnanosti na Slovensku a odbremeneniu sociálneho systému. Rodinný členovia, ktorí sa budú chcieť stať súčasťou podniku, sa totiž budú musieť odhlásiť z úradu práce. "Sme presvedčení, že schválenie navrhovaného zákona vytvorí na Slovensku podmienky pre lepšie ekonomické zabezpečenie rodín," vyhlásil dnes Hudacký. Ako dodal za rodinný podnik sa môže podľa návrhu zaregistrovať aj existujúca spoločnosť, ktorá splní príslušné ustanovenia.
KDH navrhuje tri základné formy rodinného podniku. Má ísť o rodinnú živnosť, rodinnú farmu a rodinnú obchodnú spoločnosť. Tieto subjekty by mali byť podľa návrhu zvýhodnené v daňovej oblasti, a to napríklad prostredníctvom znižovania základu dane či maximálnej výšky paušálnej dane alebo sadzby dane z príjmu. Tá by mala mať v prípade rodinnej firmy a rodinnej farmy výšku 19 %, pokiaľ základ dane podniku neprekročí 176,8-násobok životného minima.
Pre rodinné firmy navrhuje strana takisto zjednodušiť administratíva a zlepšiť prístup k štartovaciemu kapitálu. V tejto súvislosti by mal zákon umožniť poskytnutie investičnej pomoci na dobu dvoch rokov v podobe daňových úľav. A to v prípade, že celkový počet členov rodiny a zamestnancov v podniku je najviac 9 ľudí.
Podľa Figeľa vznikol návrh zákona v rámci konzultácií s podnikateľmi a záujemcami o podnikanie po celom Slovensku. V rámci jeho presadenia chce KDH rokovať aj s opozičnými stranami, ako aj s predstaviteľmi vlády a ministerstiev. Diskutovanou otázkou bude podľa Hudackého okrem iného dopad návrhu na štátny rozpočet či možnosti štátnej podpory. "Je to otázka skôr investície, nie zaťaženia štátneho rozpočtu," zdôraznil Hudacký.
 

Vyberte región